Arjantin kiralık konut sorunu ile boğuşurken yeni başkan Javier Milei çareyi kiralık konut piyasasına ilişkin sınırlamaları kaldırmakta buldu.
Üç haneli enflasyon yüzünden kiralık ev fiyatları hızla artarken zam sınırlaması nedeniyle pek çok ev sahibi evini boş bırakmaya başladı. Kriz nedeniyle Milei sınırlamaları kaldırma kararı aldı. Ancak bu kararın kira fiyatlarını daha da yükseltmesi bekleniyor.
Üç haneli enflasyon, sıkı düzenlemeler ve dolar kullanan yabancıların akını kentin kiralık konut piyasasını altüst ederken, ev sahipleri Buenos Aires’teki her yedi evden birini Arjantin pezosu ile kiralamak yerine boş bırakıyor.
Ülkede kasım enflasyonu yıllık yüzde 160,9 seviyesinde. Ayrıca ekonomik sorunlar ülkenin işlevsiz maliyesini düzeltmek için “şok terapisi” vaat eden yeni başkan Javier Milei’nin kasım ayındaki başkanlık seçimlerindeki zaferinde büyük bir etken.
EVLER BOŞ KALDI
Ev sahiplerinin kiraları belirlemekte ve güvenilir bir şekilde toplamakta zorlanmasına neden olan enflasyonun yol açtığı aksaklığın bir işareti olarak, başkentteki 1 milyon 586 bin 200 evin aylık ortalama 228 bin 500’ü boş kaldı.
Ancak boş evlerin sayısı artarken bile Buenos Aires sakinleri yaşayacak yer bulmakta zorlanıyor. Şehir sakinlerine göre Buenos Aires son 30 yılın en kötü konut kriziyle karşı karşıya.
Başkentte yönetici asistanı olarak çalışan 39 yaşındaki Gastón Levy, yerel halk için yeni bir daire bulmanın imkansız hale geldiğini söyledi. Buenos Aires’te oturduğu eve 46 bin peso kira ödeyen Levy, bölgede evlerin 400 bin pesodan başladığını belirtti.
KİRA DÜZENLEMELERİNİ KALDIRDI
Öte yandan Milei bu zorluklar karşısında Arjantin’in kira yasasını hedef aldı. Yeni başkan çarşamba gecesi ülke ekonomisini kuralsızlaştırmaya yönelik 300’den fazla önlemi zorunlu kılan kapsamlı bir acil durum kararnamesini açıkladı. Kararname, Arjantin’in konut kiralama yasasını ortadan kaldırıyor.
2020’de kabul edilen ve ekim ayında güncellenen yasa, sözleşmeler için minimum üç yıllık bir süre belirliyor ve ev sahiplerinin fiyatları yılda yalnızca iki kez artırmasına izin veriyordu.
Kiracı dernekleri yasanın kiracıları koruduğunu söylerken emlakçılar, öngörülemeyen enflasyon karşısında yasanın ev sahiplerini sözleşme yapma konusunda isteksiz bıraktığını söylüyor.
Kararların ardından binlerce kişi, Milei’yi protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü. Başkent Buenos Aires’teki sembolik Mayıs Meydanı’na (Plaza de Mayo) yürüyen göstericiler, ülkedeki ticaret birliklerine “genel greve gitmeleri” çağrısında bulundu.