Her 10 çocuktan 1’i disleksili! Zekâ geriliği değil öğrenme farklılığı

Disleksi Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Ozan Ömer Kadüker – Disleksi, okuma, yazma ve dil becerilerinde zorluk yaşayan çocuklarda sıkça karşılaşılan bir öğrenme farklılığıdır. Bu durum, genellikle zekâ geriliğiyle karıştırılarak çocuklar tembellikle suçlanabilmektedir. Türkiye Disleksi Vakfı Başkanı Dr. Psikolog Elif Yavuz, konuyla ilgili merak edilenleri yanıtlıyor.

Disleksi Hakkında Bilinmesi Gerekenler:

  • Araştırmalar, disleksiye sahip çocukların oranının yaklaşık yüzde 5-10 arasında olduğunu gösteriyor. Yani, her 10 çocuktan 1’inin disleksiye sahip olduğu belirtiliyor.
  • Disleksi, genellikle çocukların okuma, yazma veya kelime telaffuzunda zorluk yaşadığında fark edilir. Tersten okuma, yazarken hata yapma, okurken duraklama gibi belirtiler erken teşhiste önemli ipuçları olabilir.
  • Teşhis süreci genellikle uzman psikologlar veya pedagojik değerlendirme yapan uzmanlar tarafından başlatılır. Çocukla yapılan testler, gözlemler ve okul performansı detaylı bir şekilde incelenir.
  • Disleksiye sahip çocuklar, öğrenme güçlükleri nedeniyle özgüven kaybı yaşayabilir, bu durumda destek ve anlayış önemlidir.

Doğru Eğitim ve Destek Önemli:

Disleksinin zekâ geriliği veya sadece erkeklerde görülme gibi yanlış inanışlar bulunmaktadır. Uzmanlar, disleksiye sahip çocukların doğru eğitim ve destekle öğrenme becerilerini geliştirebileceğini ifade ediyor. Ayrıca, erken teşhis ve müdahale disleksi yönetiminde önemli bir adımdır.

Öğrencilerin Dijital Bağımlılık Riski:

İlke Vakfı Eğitim Politikaları Araştırma Merkezi’nin (EPAM) yayımladığı rapora göre:

  • Lise öğrencilerinin yüzde 50’si sosyal medya bağımlılığı riski taşıyor.
  • Ortaokul öğrencilerinin yüzde 35’i sosyal medya bağımlılığı açısından risk altında.
  • Her 4 öğrenciden 1’inin dijital oyun bağımlılığı tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
  • Uzun süre ekran başında kalmak, dikkat eksikliği, uyku bozuklukları ve yalnızlık hissini artırarak olumsuz etkilere yol açabilir.

Teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte dijital bağımlılığın, çocukların akademik başarıları, sosyal ilişkileri ve bilişsel gelişimleri üzerinde olumsuz etkiler yarattığı vurgulanıyor.

Related Posts

Almanya’da yangın…

Celle kentinde, Altenceller Feld bölgesinde çıkan yangın, yaklaşık 60 itfaiye erinin müdahalesi ve yoğun çabaları sonucunda kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangın söndürme çalışmaları sırasında, bölgeden geçen karayolu güvenlik gerekçesiyle …

Patriotlar, Avenger ve M-LIDS sistemleri, nakliye uçakları, Arleigh Burke sınıfı muhripler… ABD’den Yunanistan’daki üs için yeni sınıfı

İran ile yaşanan kriz sonrası ABD, Yunanistan’ın Girit Adası’nda bulunan Souda üssünü adeta bir kaleye çevirmeye karar verdi. ABD üsse Patriot, Avenger ve M-LIDS gibi hava savunma sistemleri, nakliye uçakları ile Arleigh Burke sınıfı muhripler konuşlandırdı.

DEM Parti’den CHP’li belediyelere operasyona tepki: ‘Barış umutlarını hedef alıyor’

DEM Parti’den CHP’li belediyelere yönelik operasyona karşı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Demokrasiye yönelen her müdahale, toplumsal barış ve çözüm umutlarını hedef alıyor” denildi.

Türkiye’den bir ilimiz dünyanın en güvenli yeri seçildi: Ne İstanbul ne İzmir

Dünyanın en güvenli şehirleri listesi açıkladı. Türkiye’den ise bir şehrimiz girdi. Ne İstanbul, ne İzmir ne Ankara…

Trump sonunda muradına erdi: ‘Büyük güzel tasarı’ Kongre’den geçti

ABD’de Başkan Trump’ın ekonomiyle ilgili en büyük vaatlerini içeren ve “Bir Büyük Güzel Tasarı” olarak adlandırdığı vergi kesintisi tasarısı Kongre’nin her iki kanadında da kabul edilerek Trump’ın imzasına hazır hale geldi.

Yaz tatiliniz zehir olmasın! Denizlerin en tehlikeli canlısı… Dakikalar içinde felç geçirebilirsiniz

Elbette çoğumuzun aklına ilk önce köpekbalıkları ya da zehirli denizanaları gelse de, deniz büyüleyici güzelliğinin altında son derece tehlikeli canlılara da ev sahipliği yapıyor. Özellikle ‘Jaws’ gibi filmleri izledikten sonra, plajda rastlanan …