Trabzon’da Jersey Irkı İnekler İçin Suni Tohumlama Projesi Başlatıldı

Trabzon’da Jersey İnekler İçin Yenilikçi Suni Tohumlama Projesi Başlatıldı

TRABZON (İHA) – Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Jersey ırkı inekler için suni tohumlama projesi geliştirildi. Türkiye’de ilk kez Trabzon’da hayata geçirilen proje ile dişi Jersey sperması kullanılarak yapılacak suni tohumlama uygulamaları ile bölgedeki hayvancılık tekrar canlandırılacak.

Anavatanı İngiltere ve Fransa arasında kalan ve adını da Jersey adasından alan ırk olan Jersey ineği için Trabzon’da proje geliştirildi. Süt inekleri arasında yer alan ve Türkiye’ye ilk olarak 1958 yılında getirilen ırk en çok Karadeniz Bölgesi’nde tercih edildi. Bir dönem çok fazla tercih edilen ancak çiftçiliğin azalması ile azalan sarımsı, açık kahve ve krem tonlarında bulunan jersey sığır ırkının Karadeniz Bölgesi’nde tekrar yaygınlaşması ve hayvancılığın canlanması için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce düğmeye basıldı. Kentteki hayvancılığı geliştirmek için atılan adım ile bazı ilçe belediyeleri ile protokol imzalandı. Protokol kapsamında dişi Jersey sperması kullanılarak yapılacak suni tohumlama uygulamaları ile hayvan ıslahı çalışmaları desteklenecek. Veteriner hekimler tarafından ücretsiz suni tohumlama hizmeti ile ilgili bilgiler veren Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, Doğu Karadeniz’in en önemli hayvanının Jersey olduğunu söyledi.

“Jersey’in de Doğu Karadeniz’de bütünleşen tarafı da bizim meralarımızdaki ot yapısı” diyen Kaplan, “Bizim coğrafi işaretli Tonya tereyağında temeli de çayırdan alınan bu besin maddesidir. Ayrı bir aroma ve lezzet veriyor. Dünyada Tonya tereyağını diğer tereyağından pozitif olarak anında ayırt ediyor. Şimdi elimizde güzel bir mera var. Böyle bir madde var. Böyle bir coğrafi özellik var. Böyle de bir hayvan var. Bunu ne yapabiliriz diye düşündük. Süt verimimizde oldukça düşmüş hayvan başına 6-7 litrelere gelmiş. Sunu tohumlama dediğimizi olay dünyanın en iyi erkek spermlerinin tüp bebek gibi dişi hayvanlara nakledilmesidir. Vatandaşlarımıza bu hizmeti Tarım İl Müdürlüğü eliyle ve belediyelerle ortaklaşa bölgede hayvancılığı canlandırma adına yaptığımız bir projedir” dedi.

“Jersey hayvanlarından günlük en az 18-25 litre arasında süt almamız gerekiyor, ama 6 litre alıyoruz”

Yüzde 7-8’lerde olan tohumlama oranını yüzde 70-80’lere çıkarıp hayvan ıslahını gerçekleştirmek istediklerini kaydeden Kaplan, “Bölgemizdeki kültür ırkı Jersey sayısını arttırma adına önemli bir proje. Bu uygulama tamamen ücretsiz yapılıyor. Yüzde 7-8 oranında bir tohumlama oranımız var. Biz bunu yüzde 70-80’lere çıkarıp hayvan ıslahını gerçekleştirmek istiyoruz. Şu an bizim 100 bin civarında büyükbaş hayvan, 150 bin civarında küçükbaş hayvanımız var. Şu bir gerçektir hayvancılığı bırakan İnsan bir daha hayvancılığa geri dönmüyor. Biz elimizdeki hayvancılıkla uğraşan insanları en güzel ve en mutlu şekilde bu mesleğine devam ettirmeleri için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Suni tohumlama projesini de verim düşüklüğünden dolayı hayata geçirdik. Jersey hayvanlarından günlük en az 18-25 litre arasında süt almamız gerekiyor. Ama 6 litre süt alıyoruz. Yağ oranı da yüzde 6’lara dayanıyor. Jersey önemli ve farklı bir süt. Hayvan ıslahı ile bunu artırıp hayvancılığı daha da canlandırmak istiyoruz. Bölgede hayvancılık yapılabilecek en güzel yerlerde bizim meralar. Coğrafi yönden de farklılıkları var. İnşallah bunu yaşatmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. – TRABZON

Related Posts

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

Euro Bölgesi’nin enflasyonu haziranda arttı

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi.

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.

Bulgaristan iş dünyasında güven arttı, enflasyon düştü

Bulgaristan’da iş dünyası güven göstergesi, 2025 Haziran’ında bir önceki aya göre hafif bir yükselişle 18,2’den 18,4’e çıktı. Bu artışta, sanayi girişimcilerinin mevcut üretim faaliyetlerini daha olumlu değerlendirmesi etkili oldu. Üretim …

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …