Ayvalık Uluslararası Film Festivali sona erdi

Seyir Derneği tarafından Ayvalık Belediyesi işbirliğiyle 17-22 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Ayvalık Uluslararası Film Festivali dün sona erdi. Direktörlüğünü Azize Tan’ın, program danışmanlığını Fatih Özgüven’in üstlendiği festivalde kadın hikayelerinin ağırlıkta olduğu, zorunlu göçmenliğin, gönüllü göçmenliğin, yerinden edilmenin, geri dönmenin, anne-baba ile bitmeyen ilişkinin ön plana çıktığı filmler dikkat çekti.

Doğulmaz-Olunur, Farklı Gözle Bakanlar, Sinemanın Yazarları, Büyükler İçin Animasyon, Gidecek Yer Yok, Gitmesek de Görmesek de…, Doğa Diye Bir Şey Kalmadı, İki Film Birden, Sinematek ile ve Dans Üzerine bölümlerinde toplam 70 film gösterildi. Cannes başta olmak üzere uluslararası festivallerde prömiyer yapan 20 film, Türkiye’de ilk kez Ayvalık’ta seyirciyle buluştu. Gösterimler sonrasında film ekipleri seyircilerin sorularını yanıtladı, filmlerin temalarından hareketle konuşmalar düzenlendi.

Bu yıl Genç Sinema programı kapsamında 17 farklı şehir ve 32 farklı üniversiteden 45’ten fazla öğrenci Ayvalık’ta hem atölyelere katıldı hem festivalde gönüllü çalıştı hem de proje üretti. Seyir Çocuk Hafta Sonu iki güne yayılan programıyla çocukları ağırladı.

Mey|Diageo’nun katkılarıyla verilen “Yeni Bir Kurgucu” Ödülü ise Büyük Kuşatma filmiyle Sinan Kesova’nın oldu.

SİNEMA DÜNYASI FESTİVALDE BULUŞTU

17-22 Eylül tarihleri arasında Ayvalık Belediyesi Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi, Fabrika Ayvalık, İsmet İnönü Kültür Merkezi, ASKEV Sera ve Kırlangıç Ayvalık’ta yapılan gösterimlere seyirciler ilgi gösterdi. Pek çok seansa biletlerin tükendiği festivalde ek seans konan film ise “En Sevdiğim Pastam” (My Favourite Cake) oldu.

“Başlangıçlar” filminin yönetmeni Ozan Yoleri, yapımcıları Alara Hamamcıoğlu ve Ilgım Çoşar, filmin ses tasarımcısı Ahmet Gürbüz, müziklerde imzası bulunan Avi Medina; “Bildiğin Gibi Değil” filminin yönetmeni Vuslat Saraçoğlu, başrol oyuncuları Hazal Türesan, Serdar Orçin ve Alican Yücesoy, yapımcısı Mehmet Can Ünlü; “Ben O Değilim” filminin yönetmeni Tayfun Pirselimoğlu, yapımcısı Vildan Erşen; “Beyaz Dağın Çocukları” filminin yönetmeni Yalçın Çiftçi; “Bina” (The Bulding) belgeselinin yönetmeni Andréas Lang; “Büyük Kuşatma” filminin yönetmeni Sinan Kesova, senaristi Arda Ekşigil, başrol oyuncuları Alp Öyken ve Asiye Dinçsoy, yapımcıları Ilgım Coşar ile Alara Hamamcıoğlu ve filmin ses tasarımında imzası bulunan Ahmet Gürbüz; “Cadılar”ın (The Witches) yönetmeni Elizabeth Sankey; “Dargeçit” belgeselinin yönetmeni Berke Baş; “Eclipse” belgeselinin yönetmeni İpek Kent ve Efe Öztezdoğan, belgeselde yer alan sporcular Ahmet Önder, Ferhat Arıcan, Adem Asil, Nazlı Savranbaşı ve İbrahim Çolak; “Eksi Bir” filminin yapımcısı Ruken Tekeş; “En Uzun Gece” filminin yönetmeni Can Merdan Doğan ve oyuncusu Ceren Taşçı; “Faruk” ve “Kara Kutu” filmlerinin yönetmeni Aslı Özge ile görüntü yönetmeni Emre Erkmen; “Geçiş” (Crossing) filminin başrol oyuncularından Lucas Kankava; “Görüşürüz Kaplumbağa” filminin yapımcısı Seda Turan; “Gukla” filminin yönetmenleri Emine Uysal Berger ve Özgür Ceylan, yapımcısı Nesra Gürbüz; “Karganın Uykusu” filminin yönetmeni Tunahan Kurt, oyuncuları Ahmet Ağgün ve Nesrin Yari ile görüntü yönetmeni Ziya Kasapoğlu; “Kontrpiye” filminin yönetmeni Melis Balaban; “Maşallah!” filminin yönetmeni Ezgi Ay; “Neandria” filminin yönetmeni Reha Erdem; “Noksan” filminin yönetmeni Cem Demirer; “Onun Kalesinde” filminin yönetmeni Yasemin Demirci ve oyuncusu Nezaket Erden; “Oyunbozan” filminin yönetmeni İlayda İşeri; “Rodakis’i Ararken” belgeselinin yönetmeni Kerem Soyyılmaz; “Sonunda” filminin yönetmeni Resmiye Emir; “Touda’yı Herkes Seviyor” (Everbody Loves Touda) filmin başrol oyuncusu Nisrin Erradi ile “Traugott” belgeselin yönetmeni Dirk Schäfer ve yapımcısı Richard Wittmann filmlerin gösterimlerinde izleyicilerle buluştu.

Festival süresince sanatçı Can Aytekin’in, çekildiği dönemde gösterime girmediği için herhangi bir afişi olmayan, Metin Erksan’ın 1965 yapımı siyah-beyaz klasiği “Sevmek Zamanı”ndan ilhamla oluşturduğu Son Program adlı sergisi Ayvalık Belediyesi Vural Sineması fuayesinde yer aldı. Festival kapsamında Ege ve Anadolu’nun çok renkli ve dilli müzik kültüründen yola çıkarak dünya halk şarkılarının peşine düşen üç kişilik müzik grubu, Salut de Smyrne bir konser verdi.

(BÜLTEN)