Depresyonda olan hasta 56 gün boyunca uyudu: Donmuş gibiydi bilimin ekip çalışmasının ve sabrın zaferi

Samsun’da Bir Genç Kadının İlginç Hikayesi: Depresyon ve Katatoni

Samsun’da yaşayan 26 yaşındaki genç bir kadın, yalnızca depresyon geçmişi bulunmasına rağmen bilinç kaybı şikâyetiyle önce ilçe hastanesine getirildi. Bu noktadan sonra hikaye daha da ilginçleşti. Hastane, genç kadının bilinci kapalı halde 32 gün boyunca yatmasına rağmen neden uyanmadığını, gözlerini neden açmadığını ve niçin konuşmadığını anlamakta güçlük çekti. Ardından genç hasta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, genç hastayı dikkatle yoğun bakımda izlemeye başladı.

“Donmuş Gibiydi; Bilimin, Ekip Çalışmasının ve Sabrın Zaferi”

Hasta, 56 gün boyunca hiçbir uyarıya yanıt vermiyordu. Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, durumu “yoğun bakımda izlemeye başladık. Hasta, gözlerini açmadığı gibi ağrılı uyarılara da tepki vermiyordu, adeta kaskatı kesilmiş bir halde immobile yatıyordu. Tüm tetikler normal çıktığı için nedenini anlamak oldukça zordu. Organik bir bozukluk olmadığı açık olmasına rağmen hasta ‘donmuş’ gibiydi. Bu durumun psikiyatrik bir durum olabileceğini düşündük ve nihayetinde bir katatoni tablosu olduğuna karar verdik. Katatoni, ağır psikiyatrik hastalıklarda görülen, kişinin konuşmaması, hareket etmemesi ve çevreyle bağını koparması gibi belirtilerle karakterize bir durumdur. Özellikle ağır depresyonlarda görülebilir. Bu tür uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen olgular oldukça nadirdir. EKT (elektrokonvülsif terapi) tedavisine başlamamız sonrasında 56. gün, 5. seansın ardından hastamız gözlerini açtı. Bu hikaye, depresyonun sadece üzgün olmak olmadığını gösteriyor. Bazen insanı tamamen susturabilir ve durdurabilir. Bu, sadece tıbbi değil, aynı zamanda insani bir umut hikayesidir. Bilimin, ekip çalışmasının ve sabrın zaferidir” şeklinde açıklamada bulundu.

Related Posts

Kalp krizi geçirirken öksürmek sağlıklı mı?

Adana’da Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağlar Emre Çağlıyan, kalp krizi geçirirken öksürmenin hayat kurtardığına yönelik halk arasındaki inanışın son dönemde sosyal medyada çokça yayıldığını, bu durumun insan hayatını olumsuz etkileyecek bir manipülasyon olduğunu söyledi.

Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

Kahve bazı kültürlerde sindirime yardımcı bir içecek olarak görülüyor. Ancak bilimsel araştırmalar yiyeceklerle birlikte içildiğinde kahvenin vücudun besleyici maddeleri sindirmesini zorlaştırdığını gösteriyor.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Bel ağrısı çekenlere ’40 dakika’ uyarısı

Saatlerce masa başında çalışıyor, belinizdeki sızıya “alışıyorum” diyorsanız dikkat! Prof. Dr. Mehmet Aydoğan’a göre 40 dakikadan uzun süre oturmak omurganıza düşündüğünüzden çok daha fazla zarar veriyor olabilir. İşte belinizi korumanın yolları…

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

Yenidoğan Çetesi Davasında Başhemşire Savunma Yaptı

Yenidoğan Çetesi davasında Medilife Hastanesi Başhemşiresi savunma yaptı “Hastane yönetimi bizden hasta bulmamızı istiyordu” “Başhemşire olmama rağmen hastanenin yenidoğan ünitesine müdahale edemiyorum çünkü orası bir işletmeye bağlı ve o şekilde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir