Coğrafi işaret, “Bayburt tarhunu”na ihracat yolunu açtı

Bayburt Tarhun Otu Coğrafi İşaret ve Ticarileşme Sürecinde

Bayburt’ta yemeklerde lezzet katmak için sıkça kullanılan tıbbi aromatik bitki olan tarhun otu, coğrafi işaret alımının ardından ticarileşme yolunda ilerliyor. Bayburt’ta 1900’lü yılların başında keşfedilen tarhun otunun üretimini teşvik etmek amacıyla, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019’dan itibaren fide desteği sağlamaktadır. Kurak ve soğuğa dayanıklı “Bayburt tarhunu”, Bayburt Üniversitesi’nin girişimleriyle Nisan 2025’te coğrafi işaret korumasına alındı ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.

Şehir genelinde 210 bin dönümlük alanda yaklaşık 150 üretici tarafından yetiştirilen tarhun, kilogramı bin ila 1500 lira arasında satışa sunulmaktadır. Coğrafi işaretin alınmasının ardından, baharat ticareti yapan firmaların yanı sıra tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmalar da tarhuna ilgi göstermektedir.

“Tarhun Ticarileşme Sürecinde”

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Nisan 2025 itibariyle tarhunun Bayburt adına coğrafi işaretli ürün olarak tescillendiğini belirtti. Tescil sonrası bitkinin ihracatı konusunda önemli girişimler olduğunu vurgulayan Türkmen, tarhunun ticarileşme sürecinin hız kazandığını ifade etti. Üniversitede Tarım ve Hayvancılık Araştırma Uygulama Merkezi bünyesinde tarhunla ilgili bilimsel araştırmalara hız verdiklerini belirten Türkmen, tarhunun yaygınlaştırılması ve ihracatının artması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Akademisyenlerin bilimsel verileri belirli periyodlarla üreticilerle paylaştığını vurgulayan Türkmen, tarhunun üretim sürecinin genişleyeceğini ve Bayburt’un ekonomisine ciddi katkı sağlayacağını ifade etti.

“Pazar İçin Üretim Artmalı”

Yedigöze köyünde çiftçilik yapan 47 yaşındaki Feryal Haşlak, 2 dönümlük arazide tarhun ürettiğini belirtti. Son dönemde aracı firmalar aracılığıyla yurt dışına ihracat yaptıklarını söyleyen Haşlak, üretimin artması gerektiğini belirtti. Hem iç pazarda hem de tıbbi aromatik bitki ihracatı yapan firmaların taleplerini karşılamak adına üretimi genişleteceklerini ifade eden Haşlak, tarhunun ekonomik getirisi yüksek bir ürün olduğunu ve üretimin artmasıyla Bayburt ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.

Üretimin artması ve taleplerin karşılanması adına hedeflerinin belirlendiğini söyleyen Haşlak, sistematik çalışmalarla üretimin artırılacağını ve ürünün yurt dışına ihraç edilen önemli bir ürün olacağını belirtti.

Related Posts

İngiltere Merkez Bankası para politikasını yenileyecek

Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuşan Bailey, İngiltere’de son dönemde enflasyonda görülen yükselişin ağırlıklı …

Euro Bölgesi’nin enflasyonu haziranda arttı

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi.

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.

Bulgaristan iş dünyasında güven arttı, enflasyon düştü

Bulgaristan’da iş dünyası güven göstergesi, 2025 Haziran’ında bir önceki aya göre hafif bir yükselişle 18,2’den 18,4’e çıktı. Bu artışta, sanayi girişimcilerinin mevcut üretim faaliyetlerini daha olumlu değerlendirmesi etkili oldu. Üretim …

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …