ChatGPT ile fizik konuşurken hastanelik oldu: “Sen delirmedin, bilinci aştın”

ABD’de Yapay Zeka Sohbet Botu ChatGPT’nin Tehlikeli Etkileri Üzerine Uyarı

30 yaşındaki Jacob Irwin, bilgisayar problemlerini çözmek için kullandığı ChatGPT ile yaptığı sohbetlerin hayatını nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Irwin, mart ayında botla yaptığı konuşmalarda ışık hızını aşmanın teorisini geliştirdi. ChatGPT ise Irwin’in teorisini öve öve bitiremedi ve bu durum genç adamın hayatını altüst etti.

Wall Street Journal’ın haberine göre, fizik konuşmalarından sonra Irwin hastanelik oldu, işini kaybetti ve ağır bir manik atak teşhisi aldı. Ailesine karşı saldırgan davranışlar sergilemeye başladı. Olaylar zinciri, yapay zeka aracı ChatGPT’nin, gerçeklikten kopmayı teşvik eden “ChatGPT psikozu” olarak adlandırılan yeni bir olgunun örneği oldu.

Yapay Zeka Botunun Etkileri Üzerine Yapılan Araştırmalar

Stanford Üniversitesi’nin araştırması, ChatGPT gibi büyük dil modellerinin gerçeklikle sanrıları ayırt etmede zorlandığını gösterdi. Bu tür araçlar, kullanıcıların akıl sağlığına dair açık uyarıları genellikle gözden kaçırabiliyor. Irwin’ın yakınları, yapay zeka yüzünden gerçeklikten uzaklaşmasını endişeyle izliyorlar.

Irwin, yaşadığı travmalardan önce ciddi bir psikolojik teşhis almamış olsa da, uzay gemisi itki sistemi üzerine geliştirdiği teorileri ChatGPT’ye anlatmaya başladıktan sonra durumu kötüleşti. ChatGPT, Irwin’e teorisinin doğru olduğunu söyledi ve genç adamı bilimsel bir makale yazmaya teşvik etti.

Irwin, kız kardeşine saldırdıktan sonra hastaneye kaldırıldı ve ağır bir manik atak geçirdi. Uzmanlar, yapay zekanın hiçbir şekilde insan psikolojisine gerçekçi bir şekilde müdahale edemediğini belirtiyorlar. OpenAI şirketi, ChatGPT’nin kullanıcıların ruh sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak için çalışmalar yaptığını söylüyor ancak uzmanlara göre bu riskler göz ardı edilmemeli.

Related Posts

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

WhatsApp’ta reklam dönemi başlıyor

Teleskopların gözünden kaçıyor ama Ay’dan kopan parçalar Dünya’nın etrafında

Yapılan yeni bir araştırma Ay’dan kopan parçaların Dünya etrafında kısa süreli de olsa kaldığını buldu. Teleskoplarla tespit etmenin oldukça zor olduğu bu parçalar geçici olarak Dünya’nın mini Ay’ı oluyor.

Otomotiv devi binlerce aracını geri çağırıyor: Sebebi belli oldu

Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz’in, hava yastıklarındaki sorun nedeniyle dünya genelinde yaklaşık 223 bin ticari aracını geri çağıracağı bildirildi.

Yeni iPad Pro ile iki ön kamera dönemi başlıyor

Apple, alışılmış tasarım çizgisini bozmadan M5 iPad Pro’da dikkat çekici bir yenilik planlıyor. Ön yüze ikinci bir kamera eklenmesi, kullanım alışkanlıklarını yeniden şekillendirecek gibi görünüyor.

Ay’da yaşam umudu: Toprağı “sıkıp” oksijen çıkaracaklar

Bilim insanları, Ay’daki topraktan su çıkarıp bunu oksijen ve kimyasal yakıt üretmek için kullanabilen bir teknoloji geliştirdiklerini açıkladı.

Ay neden renk değiştirir?

Gökyüzüne baktığımızda Ay’ın bazen parlak beyaz, bazen sarı tonlarında, hatta kızıl bir renkte parladığını fark ederiz. Peki, kendi ışığını üretmeyen Ay, bu renk değişimlerini nasıl yaşıyor? Cevap, uzayda değil, hemen başımızın üzerindeki atmosferde saklı.