Marmara Denizi Depreminin Ardından İstanbul’da Güçlendirme Çözümü
Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 şiddetindeki deprem, İstanbul’daki deprem riskini tekrar gündeme getirdi.
Bilim insanları ise İstanbul için bir çözüm öneriyor. Bu çözüm, yıllar önce denendi ve başarılı oldu.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) bilim insanlarının geliştirdiği karbon fiber güçlendirme tekniği, 49 yıllık bir binayı Kahramanmaraş depremine karşı güçlendirdi ve yıkılmadan geçirdi.
Projenin lideri İnşaat Yüksek Mühendisi Mustafa Tan, NTV’ye verdiği demeçte, “İnsanları taşınmaktan kurtararak binayı yerinde müdahale ile güçlendirebilir miyiz diye düşündük” dedi.
Karbon Fiber Güçlendirme Tekniği 2008’de Hatay’da Denendi
Tan, çözümün geçmişte Hatay’da başarılı bir şekilde denendiğini belirtti. “Arayışımız, deneysel bir binada uygulanabilirlik olup olmadığını görmekti. Bu arayışımızı Hatay’da bir binayla gerçekleştirdik. Öncelikle binadaki korozyon sorununu çözdük, ardından karbon fiber ile kolonları sararak binayı güçlendirdik. Böylece, binayı rehabilite ettik.” şeklinde konuştu.
Güçlendirme işleminden tam 14 yıl sonra, Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen büyük depremler, binayı etkilemedi. Tan, “Binanın bulunduğu sitede 3 blok vardı. Deprem sırasında A3 Blok yıkıldı, ancak güçlendirilen blok ayakta kaldı.” açıklamasında bulundu.
Karbon fiber güçlendirme tekniği, maliyet açısından da avantaj sağlıyor. Tan, “Destek aldığımız zaman 50 bin euroyu harcadık. Küçük bir miktar da kat maliklerinden toplandı. Güçlendirme projelerinde, binanın yıkılıp yeniden inşa edilmesi maliyetinin yüzde 20’sini aştığında ekonomik olmuyor.” ifadelerini kullandı.