Düşen petrol fiyatları Rus ekonomisini zorluyor

Rusya’nın Bütçe Açığı Enerji Fiyatlarındaki Düşüşten Etkilendi

Rusya’daki kamu kurumlarından elde edilen verilere göre, ülkenin bütçesi yılın ilk dört ayında enerji fiyatlarındaki düşüş nedeniyle 3,3 trilyon ruble (yaklaşık 40,7 milyar dolar) açık verdi.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın 2025 beklentilerine göre, bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya (GSYH) oranı yüzde 0,5’ten 1,7’ye çıkarıldı. Bu yıl Rus rublesinin yabancı para birimlerine karşı değer kazanması da bütçeyi olumsuz etkiliyor.

Rublenin dolar karşısında yüzde 30’a kadar değer kazanması, ihracattan elde edilen gelirlerin azalmasına neden olurken, petrol fiyatlarındaki düşüş de bütçeyi olumsuz etkiliyor.

Rusya Merkez Bankası’nın enflasyonu düşürmek için aldığı sıkı para politikası da ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Petrol Fiyatlarındaki Değişim

Brent petrolün varil fiyatı yaklaşık 75 dolar seviyesinde başladığı yılı 60 doların altına kadar düşse de ABD ve Çin arasındaki ticaret anlaşmasıyla tekrar 65 dolara yükseldi. Bununla birlikte küresel ekonomideki belirsizlikler fiyatları aşağıya çekmeye devam ediyor.

Rusya’nın en büyük petrol üreticilerinden olması, fiyat düşüşünün ülkenin bütçe dengesini olumsuz etkiliyor. Savunma harcamalarının artmasıyla mali yükün artması nedeniyle Rusya’nın önlemler alması bekleniyor.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, petrol ve doğal gaz gelirlerindeki düşüş nedeniyle bu yıl bütçe açığının artacağını belirterek, açığı kapatmak için Ulusal Varlık Fonu’ndan 447 milyar ruble (yaklaşık 5,5 milyar dolar) harcanacağını açıkladı.

Ülkenin Ulusal Refah Fonu’ndaki rezervleri nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,34 artarak 11,79 trilyon rubleye (yaklaşık 145,7 milyar dolar) yükseldi.

Analistler, olası vergi artışlarının gündeme gelebileceği ve devletin ihracat gelirlerini artırmak için rublenin devalüe edebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Öte yandan, rublenin devalüe edilmesi durumunda, uygulanan sıkı para politikasının daha da sertleştirilmesi özel sektörü zorlayabilir.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, petrol fiyatlarındaki düşüşün Rusya’nın ulusal çıkarlarına olan etkisinin olamayacağını belirterek, ülkenin çıkarlarının her şeyin önünde olduğunu vurguladı.

Rusya’da Enflasyonla Mücadele

Rusya’da yaptırımlar, düşen petrol fiyatları ve Rusya Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ekonomiyi olumsuz etkiliyor.

Enflasyon oranı, savaşın başından bu yana hedeflenen yüzde 4’ün üzerinde seyrederken, mart ayında yüzde 10’un üzerine çıktı.

Savunma sanayisindeki hızlı harcamalar, enflasyondaki artışın ve ekonomideki aşırı ısınmanın önemli nedenlerinden biri oldu. Artan personel talebi ise enflasyonun artmasına yol açtı.

Şirketler, artan istihdam açığını kapatmak için maaşlarda önemli artışlar yaptılar.

Rusya Merkez Bankası, politika faizini rekor seviye yüzde 21’de sabit tuttu.

Analistler, Ukrayna ile olası bir anlaşmanın ilerleyen dönemde yaptırımların hafifletilmesi ve olumlu etkiler yaratabileceğini belirtiyor.

Analistler, savaşın uzaması durumunda zorlukların artacağı görüşünde birleşiyor ve Avrupa’da Rusya’ya yönelik yeni yaptırımların ekonomik sıkıntıları artırabileceğini düşünüyor.

Related Posts

Alkole ÖTV zammı! Bir bira grubu daha zamlandı

Artan ÖTV oranlarıyla birlikte bira ve rakı grubuna bir zam daha geldi. Zamlı fiyatlar listelendi.

Bir sigara grubuna daha zam geldi! Yarından itibaren geçerli olacak

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, sosyal medya X hesabı üzerinden bir sigara grubuna daha zam geldiğini duyurdu. Dündar’ın paylaştığı tabloya göre, BAT sigara grubuna gelen zam 05.07.2025 tarihinden itibaren geçerli olacak. ZAM …

Son dakika: Rekabet Kurulu’nun Spotify hakkında inceleme

Dijital müzik dünyasının en büyük oyuncularından biri olan Spotify hakkında inceleme başlatıldı.

Akıllı telefon kullanımına dikkat, hedef değiştirdiler! Tuzağın yeni adresi belli oldu

Bu zamana kadar yaşanılan dolandırıcılık olaylarında dolandırılan kişiler olarak yaşı ilerlemiş insanlar öne çıkıyor. Ama yeni istatistiklere göre bu durum tamamen değişti. Dolandırıcılar artık ilk olarak gençleri hedef alıyor. Gelişen teknoloji …

Emekli maaşı 149 bin lira oldu: Emekliyken çalışan da 379 bin lira alacak

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla emekli ve memurların zamlı maaşları belli oldu. Milyonlarca vatandaş refah payı ve seyyanen zam ile alım gücünde iyileşme beklerken zamlar açıklanan oranlarda kaldı. Yapılacak artıştan milletvekili ve emekli …

Merkez Bankası rezervleri geriledi: 4 haftanın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 27 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 287 milyon dolar azalışla 154 milyar 411 milyon dolara indi.