Faturalara zam gelecek mi? Bakan Bayraktar’dan doğalgaz açıklaması

İran-İsrail Gerilimi: Türkiye’de Akaryakıt Fiyatları ve Doğalgaz Endişesi

İsrail-İran gerilimi küresel piyasalarda belirsizlik yaratırken, petrol fiyatları da bir anda fırladı. Petroldeki artış Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına yansırken, yeni zamların olup olmayacağı endişesi hakim. Bir diğer endişle ise doğalgaz ile ilgili. Türkiye, İsrail’le savaş halinde olan İran’dan doğalgaz alıyor.

Savaşın sürmesi ya da şiddetlenmesi halinde Türkiye enerji konusunda bu durumdan nasıl etkilenecek?

AKP Grup Toplantısı’nda gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İran ve İsrail arasındaki karşılıklı saldırılardan kaynaklı enerji arzını değerlendirdi.

DOĞALGAZ SORUSU

Bir gazeteci Bayraktar’a şu soruyu yöneltti:

“İsrail-İran arasındaki çatışmanın ardından petrol fiyatları zaten yükselmişti. Doğal gazı da etkileyecek demiştiniz. Bu vatandaşın cebine doğal gaza zam olarak yansıyabilir mi?”

Bayraktar gazeteciyi şöyle yanıtladı:

“Biz vatandaşlarımıza bunu en az düzeyde yansıtacak veya yansıtmayacak şekilde destek programımıza devam edeceğiz. Biz doğalgazda son birkaç yıldır dünya piyasalarındaki fiyat değişikliklerini yansıtmamak adına çok önemli bir destek programını uyguluyoruz. Bunu uygulamaya da devam edeceğiz. Dolayısıyla ben o gün kabine sonrası yaptığım değerlendirmede esas itibariyle makro ölçekte, hem dünyadaki etkilerini hem de olası Türkiye etkileri noktasında bir değerlendirme yapmıştım. Zaten bütün ülkeleri etkileyecek şekilde petrol fiyatları yukarı gidiyor. Petrolle beraber de ona paralel bir şekilde doğal gaz fiyatlarında da dünyada bir artış söz konusu olabilir

Tabi yaz sezonu olduğu için doğal gaz tüketiminin azaldığı bir süreç geçiriyoruz. Umut ediyorum kısa bir süre içerisinde bu süreç durulur ve biraz normalleşme söz konusu olabilir.

Biz vatandaşlarımıza bunu en az düzeyde yansıtacak veya yansıtmayacak şekilde o destek programımıza devam edeceğiz.”

BAYRAKTAR NE DEMİŞTİ?

Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından gazetecilere şu açıklamayı yapmıştı:

“Burada bize en önemli etki, makro anlamda ithalat kalemindeki artış ile olur. 60 dolarlardaki petrol 76 dolara kadar yükseldi. Benzer şekilde doğal gaza yansıması olur. Doğal gaz fiyatı da yukarı gidebilir. Biz arz güvenliğinde sıkıntı görmüyoruz. İran’dan gaz alıyoruz, petrol almıyoruz. Gazda da sıkıntı görmüyoruz.”

Related Posts

Euro Bölgesi’nin enflasyonu haziranda arttı

Eurostat verilerine göre Euro Bölgesi’nin haziran ayı enflasyonu yüzde 2 seviyesine yükseldi.

E-ihracat şampiyonu ödülü sahibini buldu

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) düzenlediği “İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni”nde e-ihracat kategorisinde birincilik ödülüne Trendyol layık görüldü. Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

Yoksulluk sınırı 85 bin TL’yi aştı!

TÜRK-İŞ haziran ayı açlık sınırını açıkladı. Buna göre, haziran ayında açlık sınırı asgari ücretin 4 bin lira üstüne çıkarak 26.115 TL’ye, yoksulluk sınırı 85.066 TL’ye yükseldi.

Bulgaristan iş dünyasında güven arttı, enflasyon düştü

Bulgaristan’da iş dünyası güven göstergesi, 2025 Haziran’ında bir önceki aya göre hafif bir yükselişle 18,2’den 18,4’e çıktı. Bu artışta, sanayi girişimcilerinin mevcut üretim faaliyetlerini daha olumlu değerlendirmesi etkili oldu. Üretim …

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

Akaryakıtta gece yarısı fiyat değişti: Motorine zam geldi

Brent petrol fiyatlarında süren dalgalanma akaryakıt piyasasını sarsmaya devam ediyor. 28 Haziran itibarıyla motorine 1,14 TL zam geldi. Zamla birlikte motorin fiyatı birçok kentte yeniden 50 TL sınırını aştı. Güncel akaryakıt fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de farklılık gösteriyor.