GMAIL hesabınızda radikal değişiklik: Google kararı sizin vermenizi istiyor

Google, E2EE Şifreli E-postaları Web Sitesinde Başlattı

Google, web sitesinde E2EE şifreli e-postaların «Uçtan uca şifreleme» olarak da bilinen bir güvenlik yöntemi olan mesajlarınızı koruyan bir yol olduğunu duyurdu.

Amerikan şirket, “Bu şifreleme sayesinde hiç kimse (Google veya üçüncü taraflar bile) telefonunuzdan mesaj gönderdiğiniz telefona iletilen uygun mesajları okuyamayacak” diyor ve bu aydan itibaren “tüm kuruluşların uçtan uca şifreli (E2EE) e-postayı kullanmasını kolaylaştırdığını” da bir açıklamayla açıklıyor.

Google, kullanıcılarına Google’ın uçtan uca şifrelemesini kullanabilmek için her iki tarafın da aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerektiğini bildiriyor:

  • Google Mesajlar uygulamasını kullanın.
  • RCS sohbetlerini etkinleştirin.
  • RCS mesajları için veri veya Wi-Fi bağlantısı kullanın.

Tüm sohbetler şifreleniyor

Google, bu sistemde “veriler cihazlar arasında iletilirken tüm sohbetlerin (metin, dosya veya medya dahil) şifrelendiğini” ve “şifrelemenin verileri şifrelenmiş metne dönüştürdüğünü” söylüyor. Dünya çapında 1,5 milyardan fazla insanın yararlanacağı bu yeni aracın faydalarını anlatıyor: “Bu okunamayan metin ancak gizli bir anahtarla çözülebilir.”

Uçtan uca şifrelenmiş e-postaların çalışıp çalışmadığı bilinmiyor

Google, sınıflandırma etiketleri ve veri kaybı önleme (DLP) gibi diğer yeni özelliklerin yanı sıra kendi yapay zekası Gemini’yi Gmail’e tanıttı.

Amerikan şirket, önümüzdeki aylarda OpenAI ve GPT-4’ü geride bırakarak dünyanın en büyük yapay zeka sistemi olma hedefiyle yakın zamanda yeni bir yapay zeka sistemini duyurdu.

Bu yeni yapay zeka modeli her türlü tehdide karşı büyük bir koruma sağlıyor ancak uçtan uca şifrelenmiş e-postalarla kusursuz bir şekilde çalışıp çalışamayacağı henüz bilinmiyor.

Yapay zekanın geleceğine ilişkin en büyük bilinmezliklerden biri de kullanıcı verilerinin güvenliği ve gizliliğiyle ilgili. Dolayısıyla uçtan uca şifrelenmiş e-postaların yapay zekanın gizlilik beklentilerini karşılayıp karşılayamayacağını önümüzdeki aylarda görmek gerekecek.

Aksi takdirde Gmail kullanıcıları, şifreli e-postalarla maksimum güvenliği sağlamak ya da Amerikan şirketinin kalıcı hale getirdiği yapay zekanın sağladığı avantajlarla şüpheye kapı aralamak arasında bir tercih yapmak zorunda kalacak.

Related Posts

Bluetooth 6.0 Özellikleri: Kablosuz bağlantıda yeni bir dönem başlıyor

Bluetooth 6.0, yeni cihazlarda ve akıllı telefonlarda yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayacak. Yeni bağlantı standartı sahip olduğu özellikleriyle kablosuz ses ve bağlantı alanında yeni bir çağın başlangıcını işaret ediyor. 

WhatsApp’a reklam geliyor

Yıllardır kullanıcılarına ücretsiz ve reklamsız hizmet sunan WhatsApp, sonunda platforma reklam getirme kararı aldı. Meta çatısı altındaki popüler mesajlaşma uygulaması, ilk etapta yalnızca “Durum” (Status) bölümünde reklam gösterecek.

Dünya’nın kalbinde şaşırtıcı buluş! Yerin derinliklerindeki yeni keşifler

Dünya’nın derinliklerinde, yerkabuğunun hemen altında yer alan manto katmanında, bilim insanlarını şaşırtan bir gerçek gün yüzüne çıktı: Katı haldeki kayalar, sıvı gibi çok yavaş ama sürekli bir şekilde akıyor. Bu akıntılar, kıtaların hareketinden …

Instagram’da yapay zeka depremi: Hesaplar birer birer kapatılıyor

Son haftalarda Instagram kullanıcıları arasında panik yaratan bir hesap yasaklama dalgası yaşanıyor. Reddit ve X gibi sosyal medya platformlarında hızla yayılan şikayetlere göre, binlerce kullanıcı hiçbir hizmet şartı ihlali olmaksızın hesaplarının …

Enerji fırtınası! Kuzey Denizi’nde güneş devrimi

Hollanda ve Norveç’in yenilikçi teknoloji girişimi SolarDuck, Kuzey Denizi’nin dalgalı sularında enerji üretimini yeniden tanımlıyor. Şirketin geliştirdiği “yüzen güneş panelleri”, okyanusların 360 milyon kilometre karelik devasa alanını temiz enerji …

Dinozorların son yemeği fosillerden çıkarıldı!

Avustralya’da çığır açan bir keşif, 95 milyon yıl önce yaşayan dev sauropodların beslenme alışkanlıklarına ışık tuttu.