Türkiye İmalat PMI Nisan Ayında 50,8’e Düştü
Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor. Martta 51,5’lik seviyesinden hafif bir düşüşle nisanda 50,8 olarak gerçekleşti ve dış talep koşullarında ılımlı bir iyileşmeye işaret etti. Ocak 2024’ten bu yana devam eden güçlenme eğilimi, nisan verisinin son 5 ayın en düşük ivmesine işaret ediyor.
Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olarak üretim nisanda yeniden düşüş gösterirken, ABD’de ise üretim genişlemeye devam etti. Birleşik Krallık’ta ekonomik aktivite ise nisan ayında yaklaşık bir buçuk yıldır ilk kez azaldı. İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya ise ekonomik aktivitesini üçüncü kez artırdı.
Orta Doğu’da PMI verileri Suudi Arabistan’da en hızlı büyümeyi gösterirken, Kanada ekonomik aktivitede en büyük düşüşü yaşadı.
Almanya’da Üretim Yeniden Düştü
Almanya’da Türk imalatçıların en büyük ihracat pazarı olan üretim, mart ayında son 10 ayın ilk artışını kaydettikten sonra nisanda yeniden düştü. ABD’de ise üretim ikinci çeyrekte genişlemeye devam etti.
İspanya ve Hollanda’da büyüme yavaşlarken, İtalya’nın ekonomik aktivitesi üç aydır artmaya devam ediyor. Orta Doğu’da Suudi Arabistan ekonomik aktivitede en hızlı büyümeyi yaşarken, Kanada en büyük düşüşü gösterdi.
S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, küresel ticarete ilişkin belirsizliklerin Türk imalat sanayi ihracatçılarını zorladığını belirtirken, nisanda talep ikliminde görülen hafif iyileşmenin umut verici olduğunu vurguladı.
Harker, gelecekte küresel ticaretteki aksamaların Türk ihracatçılarının performansını etkileyebileceğine dikkat çekti.