İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Almak İçin Bilinmesi Gerekenler

Kıdem tazminatı, uzun yıllar boyunca çalışanların hak ettiği bir ödemedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen kurallara göre çalışanlar, belirli şartları sağladıklarında kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Ancak son zamanlarda, bazı işverenlerin bu ödemelerde sorun çıkardığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un ifadesine göre, sigortalı olarak çalışanlar, İş Kanunu’nun belirlediği şartlara uyarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın zamana bağlı olarak değişen şartları olduğunu belirtiyor:

  • – 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar için her yıl artan prim günleri şartı geçerlidir.

Örneğin, 2009 yılında sigortalı olan bir kişi için en az 4700 gün, 2015 yılında sigortalı olan bir kişi için ise 5300 gün prim ödemesi gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan çalışanlar, belirli yaş ve emeklilik şartlarını karşıladıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

İşveren Ödeme Yapmazsa Ne Yapılmalı?

Erdursun’a göre, işverenin kıdem tazminatını ödemediği durumda çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerektiğinde iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararıyla birlikte, tazminatlar en yüksek banka faiziyle ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasalara uygun şekilde haklarını arayarak bu miktarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

Gelecek hafta piyasalarda gözler enflasyon ve sanayi verilerinde

Küresel piyasalarda gelecek hafta ABD, Avrupa ve Asya’da açıklanacak enflasyon, sanayi üretimi ve faiz sinyalleri piyasaların yönünü belirleyecek. Yurt içinde ise konut satışları ve bütçe dengesi verileri izlenecek. Başkan Trump’ın yeni tarife kararları ve Fed üyelerinden gelen mesajlar da yatırımcıların odağında olacak.

ABD bütçesi tarifelerden sonra haziranda 27 milyar dolar fazla verdi

ABD, haziranda 27 milyar dolarlık sürpriz bütçe fazlası verdi. Gümrük gelirleri rekor kırarken, eğitim harcamalarındaki sert düşüş dikkat çekti.

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …