Reel Kesim Güven Endeksi azaldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Ocak Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılı Ocak ayına ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Bu veriler, imalat sektöründe faaliyet gösteren bin 745 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılması ve toplulaştırılmasıyla elde edildi.

2025 yılı Ocak ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak 102,6 seviyesinde gerçekleşti. Anket sorularına verilen yanıtlar incelendiğinde, sabit sermaye yatırım harcamaları, gelecek üç aydaki ihracat siparişleri, mevcut mamul mal stokları, mevcut toplam siparişler ve gelecek üç aydaki üretim hacmiyle ilgili değerlendirmeler endeksi yükseltirken, son üç aydaki toplam siparişler, gelecek üç aydaki istihdam ve genel gidişatla ilgili değerlendirmeler endeksi düşürdü.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 100,9 seviyesinde gerçekleşti. Üretim hacmi, iç piyasa siparişleri ve ihracat siparişlerinde azalış gözlemleyenlerin sayısında artış olduğu belirlendi.

Gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerin sayısında artış gözlendi. Bununla birlikte, gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarına ilişkin beklentilerde güçlenme olduğu belirlendi.

2025 yılı Ocak ayında ankete katılan işyerlerinin yüzde 52,9’u üretimlerini kısıtlayan herhangi bir faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,6’sı talep yetersizliğinin en önemli kısıtlayıcı faktör olduğunu belirtti. İşgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve diğer faktörler sırasıyla talep yetersizliğini takip etti.

Genel olarak, katılımcıların kendi sektörlerindeki gidişattan daha olumsuz bir tablo çizdikleri görüldü. İlerleyen dönemlerde ise birim maliyetlerde artış, satış fiyatlarında artış ve yıllık ÜFE beklentilerinde azalış beklentisinin olduğu belirlendi.

Related Posts

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

TCMB analizi: Kartlı harcamalar son yıllarda artış gösterdi

Gelecek hafta piyasalarda gözler enflasyon ve sanayi verilerinde

Küresel piyasalarda gelecek hafta ABD, Avrupa ve Asya’da açıklanacak enflasyon, sanayi üretimi ve faiz sinyalleri piyasaların yönünü belirleyecek. Yurt içinde ise konut satışları ve bütçe dengesi verileri izlenecek. Başkan Trump’ın yeni tarife kararları ve Fed üyelerinden gelen mesajlar da yatırımcıların odağında olacak.

ABD bütçesi tarifelerden sonra haziranda 27 milyar dolar fazla verdi

ABD, haziranda 27 milyar dolarlık sürpriz bütçe fazlası verdi. Gümrük gelirleri rekor kırarken, eğitim harcamalarındaki sert düşüş dikkat çekti.

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyet endeksi mayısta arttı

Altının kilogram fiyatı 40 bin lira birden düştü

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altın fiyatlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı. Standart altının kilogram fiyatı, gün içinde en düşük 4 milyon 240 bin lira, en yüksek ise 4 milyon 252 bin lira seviyelerini …

Borsa günün ilk yarısında yükseldi (9 Temmuz 2025)

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 76,51 puan ve yüzde 0,77 artışla 10.074,71 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40,4 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,5 …