Sıcak havalarda gazlı içecek tüketmek susuzluğu artırıyor

Sıcak Havalarda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yaşlılar, çocuklar, hamileler ve kronik hastalığı olan bireylerin sıcaklık değişimlerinden daha fazla etkilendiği belirtiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi’nden Diyetisyen Mısra Beste Köleoğlu, yaz aylarında sıcak havalarda beslenme önerilerinde bulundu. Yüksek sıcaklığın terleme yoluyla sıvı ve elektrolit kaybını artırdığına ve sindirim sistemini hassaslaştırdığına dikkat çeken Köleoğlu, hafif, su içeriği yüksek ve kolay sindirilebilir gıdaların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Aşırı Sıcaklarda Tüketilebilecek İçecekler

Aşırı sıcaklarda sıvı kaybıyla birlikte minerallerin de azaldığına işaret eden Diyetisyen Köleoğlu, mineral kayıplarını telafi etmek için maden suyu, az tuzlu ayran, taze meyve suları ve kafeinsiz bitki çaylarının tüketilmesini öneriyor. Bu içecekler, terlemeyle oluşan mineral kayıplarını dengelemeye yardımcı olabilir.

‘Gazlı İçeceklerden Uzak Durun’

Diyetisyen Köleoğlu, susuzluğu gidermek için gazlı içeceklerin tüketilmesinin riskli olabileceğini belirtiyor. Gazlı içeceklerdeki kafein idrar söktürücü etkisiyle su kaybını artırabilir ve kan şekerinde dalgalanmalara yol açabilir. Bu nedenle özellikle diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastalığı olanların gazlı içeceklerden kaçınması gerektiğini söylüyor.

  • Sıcak havalarda sindirimi zorlayan yiyeceklerden uzak durun.
  • Sebze ve meyve tüketiminizi dengeli bir şekilde yapın.
  • Enerji ihtiyacınıza göre beslenmeyi planlayın.

‘Gıda Zehirlenmesinden Korunma Yolları’

Yaz aylarında gıda zehirlenmelerinin başlıca nedeninin uygun saklanmayan veya yeterince pişirilmeyen et ve tavuk ürünleri olduğunu söyleyen Köleoğlu, bu riski önlemek için bazı önerilerde bulunuyor. Et ve tavuk alışverişinden sonra hemen buzdolabına kaldırılması gerektiğini belirten Köleoğlu, ayrıca çiğ etle temas eden yüzeylerin dezenfekte edilmesi gerektiğini vurguluyor.

‘Besin Zehirlenmesini Önleyecek 4 Öneri’

Sıcak havalarda besin zehirlenme riskini azaltmak için şu önerilere dikkat edin:

  1. Et, süt ve yumurta buzdolabında saklanmalı.
  2. Pişmiş yemekler hemen tüketilmeli veya soğutulmalıdır.
  3. Çiğ ve pişmiş gıdalar ayrı şekilde muhafaza edilmelidir.
  4. Açıkta satılan veya bozulmuş yiyeceklerden kaçının.

‘Sebzeler ve Meyveler Yeterince Yıkanmalıdır’

Yaz aylarında yapılan yaygın beslenme hatalarına dikkat çeken Diyetisyen Köleoğlu, sebze ve meyvelerin yeterince yıkanmamasının sindirim bozukluklarına neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca sıcak havalarda düzenli su tüketmenin, sebze ve meyveleri öğünlerde eksik etmemenin ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sadık kalmanın önemine değiniyor.

‘Sıcak Havalarda Sağlıklı Beslenme Tüyoları’

Sıcak havalarda sağlıklı beslenmenin pratik yolları hakkında bilgi veren Diyetisyen Köleoğlu, günlük su tüketimini arttırmayı, sebzeleri ve meyveleri öğünlerde eksik etmemeyi, kızartma yerine haşlama veya ızgara tercih etmeyi ve dengeli beslenmeye özen göstermeyi öneriyor.

Related Posts

İğne, Hap ve Umut: Alzheimer’a karşı son cephe

Alzheimer’da erken tanı hastalığın hızını yavaşlatabiliyor ama her hastaya uygun bir tedavi yok. Bazı ilaçlar belirtileri baskılıyor, bazıları sadece umut vadediyor. Kolinesteraz inhibitörleri, memantin Lecanemab. İsimleri yabancı ancak binlerce aile için tanıdık. Bu ilaçlar ilerlemeyi durduramıyor sadece zamana karşı direniyor.

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

Evli olmak kaygıyı azaltıyor mu? Bekarlar üzerindeki etkisi şaşırttı

İstanbul Aile Vakfı’nın 4 bin 500 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, evli bireylerin bekarlara kıyasla daha az kaygılı olduğu tespit edildi. Uzmanlar geciken evliliklerin psikolojik ve fiziksel riskler barındırdığına dikkat çekti.

Artan polen yoğunluğu alerjik şikayetleri artırdı

Van’da son günlerde artan polen yoğunluğu nedeniyle alerjik şikayetlerin arttığı belirtildi.

İlk naklin üzerinden 33 yıl geçti

33 yıl önce dünyada ilk kez aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek nakli gerçekleştirildi.

Fibromiyalji ile Yaşam Nasıl Olmalı ? 

Uzmanlar, 12 Mayıs Fibromiyalji Farkındalık Günü’nde, görünmeyen ağrıların yaşam kalitesine olan etkisine dikkat çekiyor.