Türkiye’de son dönemlerde Göktürk alfabesiyle “Türk” yazmayı birçok kişi kullanmaya başladı. İlk önce güvenlik güçlerine mensup polis ve askerlerin üniformalarına yapıştırdığı Göktürk alfabesiyle Türk yazısı, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın gömleklerinde ve şapkasında kullanmaya başlamasıyla daha da popüler oldu.
Ancak Göktürk alfabesiyle Türk yazmanın iki şekli var. Bu iki şekil de günümüzde yaygın olarak kullanılıyor.
Hangi yazımın doğru olduğunu Odatv konunun uzmanına sordu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferruh Ağca, Göktürk yazıtlarında hem ‘Türk’ hem de ‘Türük’ olarak iki şekilde de kullanıldığını belirterek “Etimolojik açıdan Türük olarak yazılan şekli kullanmak lazım. Çünkü bu tarz yazılması Türkün töürkten, töreden geldiğini gösteriyor. Türk olarak da yazılmış şekli var ama Tonyukuk yazıtında Türük olarak yazılıyor. Türk olarak yazılanda bir ünlü düşmesi olmuş olabilir. Ama ünlü Türkolog Talat Tekin de, Erhan Aydın da ben de ‘Türük’ yazısının daha doğru olduğu fikrini savunuyoruz. Bence günümüzde de Göktürk alfabesiyle Türk yazacaksak ‘Türük’ olarak yazılanı esas almalıyız” dedi.
Göktürk yazıtarında “Türük” yazılan bir örnek:
Tonyukuk yazıtında “Türük” yazılan bir örnek
TONYUKUK YAZITI
Tonyukuk yazıtı Orhun Irmağı vadisinde 8. yüzyılda yazılıp dikilmiş olan Göktürk Yazıtlarından birisidir.
Tonyukuk yazıtı, 720-725 senelerinde Tonyukuk’un kendisi tarafından dikilmiştir. Bu yazıtta, Türklerin savaş stratejileri, bağımsızlık mücadelesi için verilen savaşlar, Bilge Tonyukuk’un Türk milleti için verdiği mücadeleler göze çarpmaktadır.
Bilge Tonyukuk yazıtı tarihî bir belge olmanın yanı sıra Türkçe yazılmış ilk kaynaklardan biri olduğu için Türk dilinin özelliklerini yansıtması bakımından dilbilim ve edebiyat açısından da önemli bir kaynaktır. Yazıt ayrıca dil ve anlatım özellikleri bakımından birtakım folklorik unsurlar da içeriyor. Örneğin Tonyukuk yazıtının 13. ve 14. satırlarında bir şeyin ince olunca kolaylıkla büküleceği ve kırılacağı, kalın olursa parçalanmasının güçleşeceği yazılıdır. Yüzyıllar boyunca nesilden nesle aktarılan Tonyukuk’un sözleri bir halk hikâyesine de konu oldu.
MASUM GÖK