Dokunulmazlık kaldırıldı parlamento karıştı

Arnavutluk parlamentosu bugün muhalefet lideri Sali Berisha’nın yolsuzluk suçlamalarının ardından dokunulmazlığının kaldırılmasına karar verdi. Bu kararın ardından Berisha’nın tutuklanmasının beklendiği kaydedildi.

Savcılar Ekim ayında ülkenin eski cumhurbaşkanı ve başbakanı olan 79 yaşındaki Berisha’yı 2005-2009 yılları arasında başbakanlık yaptığı dönemde nüfuzunu kullanarak devlet arazilerinin özelleştirilmesinde kızının kocasını kayırmakla suçlamıştı.

Suçlamaları reddeden Berisha, 140 sandalyeli parlamentoda 75 hükümet milletvekilinin yaptığı oylamanın yasadışı ve siyasi amaçlı olduğunu söyledi.

Şu anda gözaltı ya da ev hapsi ile karşı karşıya olan Berisha, “Bu karar muhalefeti yok etme amacına ulaşamayacak, aksine şimdi ya da asla sloganıyla muhalefeti harekete geçirecek” dedi.

OTURUM BÖLÜNDÜ

Berisha’yı destekleyen milletvekilleri mavi sis bombalarını ateşleyerek ve salona sandalyeler yığarak oturumu böldüler. Parlamento binasının dışında da çok sayıda destekçi eylem düzenledi.

Göstericiler ile polis arasında tansiyon yükseldi.

Berisha, yoksul güneybatı Balkan ülkesinde komünizmin çalkantılı çöküşünden kısa bir süre sonra 1992’den 1997’ye kadar cumhurbaşkanlığı, 2005’ten 2013’e kadar da başbakanlık yaptı.

2021 yılında ABD, Berisha ve ailesinin ülkeye girişini yasakladı ve Dışişleri Bakanlığı Berisha’yı başbakanlığı sırasında “gücünü kendi çıkarları için kullanmak ve akrabaları ile siyasi müttefiklerini zenginleştirmek de dahil olmak üzere yolsuzluk eylemlerine” karışmakla suçladı.

Berisha bu suçlamaları reddetti. Berisha şu anda Arnavutluk’un en büyük muhalefet partisi olan Demokratik Parti’nin başında.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx