Welcome to Our Website

Garfield sokakları keşfediyor

Müjde Işıl – ABD’de geçen hafta sonu gişe rakamlarında “Furiosa: A Mad Max Saga” ile başa baş bir yarış hâlindeydi “The Garfield Movie/Garfield”. Animasyonlar çift bilet (ebeveyn-çocuk) garantili olsa da “Garfield”ın hayran kitlesini de hiç yabana atmamak lazım. Ne de olsa dünyanın en sevilen ve ünlü kedisi. Tembel, bencil, obur, pazartesilerden nefret eden, lazanyaya bayılan…

Animasyon, biraz eski Pixar yapımlarının biraz da yeni süper kahraman filmlerinin izinde gidiyor. Garfield’ın bebekliğine dönüp babasıyla yollarının nasıl ayrıldığını ve Jon’u nasıl ‘sahiplendiğini’ izliyoruz. Kediseverlerin dile getirdiği üzere insanların kedileri değil, kedilerin insanları vardır ne de olsa… Mark Dindal’ın yönettiği ve senaryosunu Paul A. Kaplan, Mark Torgove ile David Reynold’ın yazdığı yapım, tıpkı yeni süperkahraman filmleri gibi kahramanına acılı bir geçmiş yaratırken Pixar klasikleri gibi özellikle Otto gibi karakterlerle büyüklerin duygusal damarına hitap etmeye çalışıyor. En başarılı olduğu bölüm ise mizahtan çok gerilim yaratan, karanlık denebilecek, süt fabrikası kısmı. Yer yer “Toy Story 3”ü anımsatan bu bölümle aksiyon filmlerine de selam yolluyor “Garfield”. “Görevimiz Tehlike” ve Tom Cruise’u anmadan geçmeyen kedimiz, Cruise’a hayranlığını “Top Gun” müziğiyle süslüyor.

Bir noktayı eleştirmeden de geçmeyelim. Hikâyenin iki kötü karakteri (Garfield’ın babasının düşmanı ve fabrikanın güvenlik şefi) de kadın. Çocukların zihnine böyle kodlamalar yapmamak için animasyon dünyasının daha incelikli düşünmesi gerekiyor bu zamanda artık.

Basın gösteriminde Türkçe seslendirmesiyle izledik “Garfield”ı. Orijinalinde Chris Pratt’in seslendirdiği Garfield’a Engin Alkan’ın sesi hayat veriyor. Alkan ve tüm seslendirme ekibi gayet başarılı.

Garfield hakkında ne biliyoruz?

■ Adını, çizeri Jim Davis’in dedesi James A. Garfield Davis’ten alıyor. ABD’nin 20. başkanının soyadı da aynı (James A. Garfield).

■ Davis önce Garfiled’ın sahibi Jon’u başkahraman yapmıştı ama 1978’den itibaren bütün hikâyeyi Garfield üzerine kurdu.

■ Garfield’ın maceraları yaklaşık 2 bin 580 gazetede yayımlandı ve dünyanın en çok yayımlanan çizgi eseri olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

■ Daha önce iki sinema filmi yapıldı. “Garfield: The Movie” (2004) ve devam filmi “Garfield: A Tail of Two Kitties” (2006). İkisinde de Garfield’ı Bill Murray seslendirdi.

■ Dünyada Garfield’a bu isimle hitap edilmeyen üç ülke var: İsveç, Norveç ve Finlandiya. İskandinavya’da Gustav olarak biliniyor.

■ Davis’ten özel ricada bulunan Steven Spielberg ve Stephen King, orijinal Garfield çizimlerine sahip.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

....