Welcome to Our Website

Öğrenciler Kuryeliğe Başladı: Okullar Boş Kaldı Öğrenciler Siparişe Çıktı!

stanbul’da öğrenci olmanın maliyeti ise yaklaşık 15 bin TL civarında. Her ay 2 bin lira KYK kredisi alan bir öğrenci, geçinebilmek için çalışmak zorunda.

Okuldan kopmak istemeyen öğrencilerin son dönemdeki iş tercihi ise motokuryelik.

Duvar’ın haberine göre, üniversite öğrenimi için İstanbul’un yolunu tutan öğrenciler, geçim zorluğu nedeniyle çalışmaya başlıyor. Kimi öğrenciler, okula yabancılaşarak eğitimi terk etse de kimileri de eğitimle olan bağı korumaya çalışıyor. motokuryelik öğrenciler arasında giderek popülerlik kazanmaya başlayan meslek gruplarından oldu.

GEÇİNMEK DAHA DA ZORLAŞMAYA BAŞLADI

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde mekatronik mühendisliği okuyan Naif Tekin, üç yılı geride bıraktığı öğrenci yaşamının değişimine değiniyor: “Geçinmek çok zorlaştı. İlk yıl hiçbir yerde çalışmadım. İkinci yıl garsonluk yaptım. Şimdi Trendyol’da motokuryelik yapıyorum.”

Her öğrenci gibi yaşam maliyetinden yakınan Tekin, 2 bin lira KYK kredisine ‘komik’ demekle yetiniyor. Tekin, “Şu an ev arıyorum, en izbe yerler bile 10 bin liradan aşağı değil. Deprem vs. gibi güvenliğine bakmıyorum, kafamı sokabileceğim bir yer arıyorum” diyor.

ÖĞRENCİLER ÇALIŞIRKEN ÖLÜYOR

Kurye Hakları Derneği, hazırladığı raporda 2023 yılında 68 motokurye ölümünden 35’inin yaş grubunun 19-28 yaş aralığında olduğunu tespit etti.

Raporda, İstanbul’un yanı sıra Türkiye’nin çeşitli kentlerinde öğrenciyken motokuryeliğe başlayanların trafik kazalarında vefat ettiği belirtiliyor. Raporda, “üzerinde düşünülmesi gereken önemli nokta” diye 19-28 yaş aralığında üniversite öğrenimi yaşında olan gençlerin ölümünden söz ediliyor. Hem okuyup hem çalışmak zorunda kalan öğrencilerin sayısının her geçen gün arttığı belirtilen raporda, kuryelerden kaçının öğrenci olduğuna dair yeterli bilgiye ulaşılamadığı da belirtiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir